Afscheid van een kind

Het zou zo moeten zijn dat kinderen de uitvaart van hun ouders regelen en niet andersom. Helaas is dit niet altijd het geval. Het overlijden van een kind kan de wereld voor ouders en eventuele broertjes en zusjes doen ineenstorten. Als u al weet dat uw kind zal overlijden, kan het rust geven om dan meteen in gesprek te gaan. Zo kunnen we (samen) al nadenken over het afscheid dat gaat komen.

Na het overlijden
De uitvaart moet geregeld worden en dan is het belangrijk dat alles naar wens verloopt. Want dat is het laatste wat nog voor uw kind gedaan kan worden. Ik zorg graag met u voor een mooi, persoonlijk en passend afscheid.

Praktische informatie
De belangrijkste keuze is: wilt u een begrafenis of een crematie? U kunt een geheel eigen invulling geven aan de uitvaart. Ik bespreek graag alle mogelijkheden met u, ook om broertjes en/of zusjes bij het afscheid te betrekken.

Verzorging
U kunt zelf het kind helemaal verzorgen en kleden of dit samen met mij doen. U kunt het ook helemaal aan mij overlaten.

Opbaring
De opbaring gebeurt altijd met een koeling en daar zijn verschillende mogelijkheden voor:

  • Waar en hoe wordt het kind opgebaard: thuis of in een rouwcentrum, op een bedje, in een wiegje, kistje, mandje of iets anders? U kunt ook kiezen voor een lijkwade die u, indien u dit wenst, zelf kunt maken. De kleur, bedrukking, print, versierselen kunt u geheel naar eigen wens bepalen.

  • Inrichten van de opbaarkamer: u kunt de kamer laten zoals hij is of u kunt hem speciaal inrichten. U kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van speelgoed of andere spullen van uw kind. Misschien tekeningen op het kistje maken of foto 's erop plakken of ballonnen eraan bevestigen.

Rouwkaarten
Wilt u dat er een rouwkaart wordt gemaakt en zo ja, wat voor kaart? U kunt de kaart zelf maken en bepalen wat daarop moet komen te staan: alleen maar tekst of misschien een foto, tekening, een gedichtje of iets persoonlijks van uw kind. Ik kan u ook helpen met of adviseren in het ontwerpen van uw kaart.

Broertjes en zusjes
Hoe betrekt u broertjes en zusjes erbij, eventuele vriendjes en vriendinnetjes en/of klasgenootjes? Voor broertjes en zusjes kan het heel belangrijk zijn dat zij er vanaf het begin bij betrokken worden. Zij zouden bijvoorbeeld de kist kunnen beschilderen of meehelpen met het uitzoeken van de muziek.

Het afscheid
De dag van de uitvaart is een heel belangrijke, maar tevens moeilijke dag. Ook op deze dag is het mogelijk om veel dingen zelf te doen. Luister daarbij naar uw hart, want als de dag wordt ingevuld zoals uw hart het ingeeft, dan kan dat veel kracht en moed geven. U kunt denken aan een heel persoonlijke plechtigheid samen met familie, vrienden en eventueel klasgenootjes. U kunt muziek draaien, gezamenlijk kinderliedjes zingen, verhaaltjes vertellen, gedichtjes voorlezen, video-opnames van uw kind laten zien. U kunt ballonnen, foto´s, tekeningen, knuffels, speelgoed, gedichtjes en bloemen bij het kistje neerleggen. Maar u kunt ook denken aan een mooie kerkdienst met daarin persoonlijke elementen van uw kind.

Begraven en crematie
Ik kan u bij een crematie adviseren over bijvoorbeeld wat te doen met de as. Geeft u die een mooi plaatsje thuis, op de begraafplaats in een urngrafje of bij het crematorium in het columbarium? Strooit u de as uit op een voor u dierbare plaats of op het strooiveld bij een crematorium? U kunt ook wat as in een sieraad of mini-urn laten plaatsen.
Op verschillende begraafplaatsen zijn speciale plekken ingericht voor kindergraven. Als u hiervoor kiest, dan moet u zich wel realiseren dat, als te zijner tijd de ouders komen te overlijden, ze niet kunnen worden bijgezet in het graf van hun kind. Bijzetting kan wel in een regulier graf. Er zijn tal van mogelijkheden voor een grafmonumentje naar eigen of bestaand ontwerp en u kunt kiezen uit allerlei materialen.

Rouwvervoer
U kunt uw kind zelf vervoeren in uw eigen auto, maar er is ook een mogelijkheid om gebruik te maken van de kinderrouwauto.
De kinderrouwauto kunt u bekijken op: www.kinderrouwauto.nl

Het overlijden van een kind is misschien wel de meest ingrijpende gebeurtenis in een mensenleven. Om het verlies van een kind een plaats te kunnen geven, is afscheid nemen belangrijk. De rituelen rond het afscheid van uw kind helpen u om op uw eigen manier vorm te geven aan deze uitvaart.