Verzekeringen

Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen: een kapitaal-, natura- of depositoverzekering. Heeft u een verzekering, dan is het altijd raadzaam na te gaan of het verzekerde bedrag of pakket nog afdoende is om de uitvaart te bekostigen. De uitvaartkosten zijn namelijk de afgelopen jaren behoorlijk gestegen. Als u te laag bent verzekerd, dan kunt u dit op twee manieren opvangen: door het afsluiten van een aanvullende verzekering of door het tekort zelf aan te vullen.

U bepaalt zelf wie de uitvaart verzorgt
Het is in Nederland zo geregeld dat u zelf bepaalt wie de uitvaart verzorgt. Heeft u een uitvaartverzekering, dan moet u eerst contact opnemen met de uitvaartondernemer van uw keuze. Als u eerst contact opneemt met uw verzekeringsmaatschappij, dan kunnen zij bepalen wie de uitvaart gaat verzorgen en dat is niet altijd uw persoonlijke keuze.

Verzekerd bedrag wordt altijd uitbetaald
De verzekeringsmaatschappijen zijn wettelijk verplicht het verzekerde bedrag of de waarde van het pakket uit te betalen aan de uitvaartverzorger of aan de familie.

Kapitaalverzekering
U heeft een geldbedrag verzekerd. U krijgt dit bedrag volledig uitgekeerd.

Naturaverzekering of pakketverzekering
Een pakket bestaat uit diensten, in de bijlage van uw verzekering kunt vinden waar u precies voor verzekerd bent. In veel gevallen moet u nog wel bijbetalen. Als u voor een andere uitvaartondernemer kiest dan die in de verzekering genoemd staat, dan krijgt u een bedrag uitgekeerd, maar dat dekt niet de waarde van het pakket waar u voor verzekerd bent. Laat u goed voorlichten!